Országszerte, így Békés megyében is nagyszabású kórházfejlesztések zajlanak

2014. október 01. 16:44
Országszerte, így Békés megyében is nagyszabású kórházfejlesztések zajlanak
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint jelentős változások mennek végbe a magyar egészségügyben, hiszen több mint 160 helyen folynak egészségügyi beruházások, értékük meghaladja a 330 milliárd forintot.
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerint ezzel a magyar egészségügyi infrastruktúra, az eszközpark olyan fejlődésen megy keresztül a következő néhány évben, amilyenre korábban nem volt lehetőség.

Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Gyula, kórházfejlesztésA békéscsabai Réthy Pál Kórházban az elmúlt években csaknem 4,5 milliárd forintos fejlesztés valósult meg, s ezzel is hozzájárultak az intézmény ellátási körzetéhez tartozó 150-180 ezer lakos egészségének megőrzéshez. A két és fél milliárd forintos, az unió által támogatott projekt keretében a központi technológiai tömböt korszerűsítették. Egy központi tömbben egyesítették a sürgősségi betegellátó osztályt, a központi műtőt, a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, az egynapos sebészeti részleget és a központi diagnosztikát. Olyan struktúra jött létre, amelyben a hasonló jellegű szakmák szoros egysége valósulhat meg. Az egynapos sebészet saját hotelrészbe kerül, önálló szervezeti egységként működik.

Emellett Gyulán, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban egy integrációt támogató, mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés kezdődött a közelmúltban a megyei és a békéscsabai kórház együttműködésében. A mintának szánt programtól azt várják az államtitkárság vezetői, hogy a két intézmény összehangolt és magas színvonalú gyógyító tevékenysége optimális és költséghatékony eljárások sorát eredményezi. Egy korábbi beruházás kapcsán Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere rámutatott: a kórházban az elmúlt 15 évben impozáns beruházások valósultak meg, hogy az intézmény a kor kihívásai szerinti ellátást nyújtson a térségben élőknek.


MTI/MCOnet